Fogcsikorgatás oka és kezelése

Meg fogsz lepődni, de a fogcsikorgatást nem az idegesség, vagy feszültség okozza, hanem az állkapocs záródásának a rossz pozíciója. Hogy ez mit jelent pontosan?

Minden embernek más és más a fogazata és ezért máshogy is zár az állkapcsa. Az állkapocscsúcsnál van mindegyik oldalon egy érzékelő, ami érzékeli, hogy milyen pozícióban van az állkapcsunk. Ideális esetben a fogaink jól illeszkednek, és összezárás esetén egy nyugalmi helyzet alakul ki, ezt a fogaink magassága és pozíciója biztosítja.

Igen ám, de mi történik, ha valakinek kihúzzák egy vagy több fogát, esetleg kicsit magasabb egy tömése a kelleténél, vagy a korona picit kiemelkedik, netán néhány fogunk már kicsit elkopott? Vagy csak egyszerűen születésünktől fogva rossz a harapásunk?

Ebben az esetben alvás közben, mivel nem vagyunk tudatunknál, az állkapocscsúcsoknál lévő érzékelő érzi, hogy nincs egyensúlyi helyzetben. Olyan, mintha például egy falat lenne a fogaink között. Mit tesz ilyenkor? Beindítja az automatikusan rágást, hogy eltüntesse a fogaknál érzékelt „falatot”. Ami nem egy falat, hanem egy fog, ami például nem tökéletes fogszabályozás miatt kicsit máshogy áll és jobban kiemelkedik, mint az optimális lenne.

Az évek alatt, a fogászati beavatkozások és egyéb tényezők miatt a lakosság több, mint 90%-ának az optimálistól eltérően záródik az állkapcsa és ez nagyon komoly problémákat okozhat hosszabb távon.

Mitől új a mi módszerünk?

Attól, hogy a valódi „Miért?”-et kezeljük, a kiváltó okot, mégpedig véglegesen.

Noha a megoldáshoz nagyon komoly szaktudásra, tapasztalatra és drága gépekre van szükség, maga az eljárás szerencsére józan paraszti ésszel is megérthető.

Alapvetően két lépésből áll:

  1. Szakértőnk megtalálja a Te optimális állkapocs pozíciódat (meg fogsz lepődni, hogy Neked ez az ideális harapásod).
  2. Elérjük, hogy ez az optimális záródási pozíció rögzüljön és ne álljon vissza a korábbi, rossz állapot.

Ezzel egyensúlyi és nyugalmi pozíciót biztosítunk az állkapocsnak éjszaka, tehát megszűnik a fogcsikorgatás.